SmartPulse

De SmartPulse wordt door (huis)artsen en therapeuten gebruikt om de bloedvatconditie van hun patiënten/ cliënten te testen en te monitoren gedurende een langere periode. Daarnaast wordt de SmartPulse aangeschaft door mensen die zelf regelmatig hun gezondheid willen monitoren. Het levert objectieve informatie bij aandoeningen zoals depressie, angst, slaapstoornis, mentale/fysieke stress, chronische vermoeidheid en verstoorde bloedcirculatie.

SmartPulseMeetgegevens

De SmartPulse meet een aantal belangrijke lichaamsfuncties waardoor de algemene gezondheid van de bloedvaten in beeld gebracht wordt. Hartklachten en stress zijn de twee belangrijkste reden voor mensen om hun huisarts te bezoeken. Als je gestrest bent, heeft dit invloed op je hartslag en je bloedvaten. Door de hartslag en de conditie van de bloedvaten regelmatig te meten, weet je of het nodig is om de leefstijl en de voeding aan te passen. Daarna kun je meten wat het resultaat is van de aanpassingen.

De SmartPulse meet zowel de conditie van de bloedvaten (APG) als de fysieke en emotionele stress (HRV). Door dit kleine apparaat 3 minuten op de wijsvinger te plaatsen, zijn de meetgegevens direct zichtbaar op je smartphone of PC via de bijbehorende app. Gebruiksvriendelijk, snel en pijnloos.

Wat wordt er gemeten:

 1. Gemiddelde hartslag
  Volwassen mensen hebben over het algemeen 60 tot 90 hartslagen per minuut. Bij mensen die elke dag veel bewegen, komt de gemiddelde hartslag onder de 60 slagen per minuut uit. Bij mensen met veel stress, ligt de gemiddelde hartslag boven de 90 slagen per minuut.
 2. Verloop van de hartslag
  Tijdens de meting wordt gekeken of de hartslag regelmatig is. Als de hartslag gedurende de meting meer dan 5X onregelmatig is, dan kan dat erop duiden dat de geteste persoon aritmie heeft. Het kan echter ook zijn dat de persoon te veel bewogen heeft tijdens de meting, dat geeft namelijk dezelfde uitslag. Daarom is het aan te raden de test in dat geval opnieuw te doen.
 3. Pulse Wave Velocity (PWV) oftewel golfmeter
  De golfmeter toont het verloop van de hartslag in een grafiek. De vorm van de grafiek is afhankelijk van de stijfheid van de vaten waardoor het bloed wordt rondgepompt. Het geeft een indicatie over de aanwezigheid van plaque die de doorgang in de aderen vernauwen.
 4. Balans van het zenuwstelsel
  Hierbij wordt bekeken of het autonome zenuwstelsel in balans is. Het autonome zenuwstelsel regelt vooral de werking van inwendige organen. Deze waarde geeft de algemene psychische gesteldheid van je patiënt/ cliënt weer.
  Als de parasympatische zenuw (PNS) overdreven dominant is, betekent dit dat de persoon last van depressief heeft, onverschillig is of weinig gemotiveerd is.
  Als de sympathische zenuw (SNS) buitensporig hoog is, betekent dit dat de persoon angstig, geïrriteerd of buitensporig nerveus is. Met andere woorden, als de persoon heftige opwinding of stress heeft, slaapstoornissen, een agressief karakter of oververhitting van het lichaam heeft.
  Als de verhouding van SNS en PNS 6:4, 5:5 of 4:6 is, betekent dit dat het autonome zenuwstelsel in balans is.
 5. Lichamelijke stress
  Deze waarde geeft aan hoeveel lichamelijke stress er aanwezig is.
 6. Mentale stress
  Deze waarde geeft de mate van mentale stress aan.
 7. Stressbestendigheid
  Gezonde mensen zijn beter bestand tegen de schadelijke effecten van stress dan mensen waarbij de autonome functie van het zenuwstelsel uit balans is. Deze waarde geeft inzicht in de stressbestendigheid van je cliënt/ patiënt.
 8. Stress Score
  De Stress Score is de som van de totale stress. Bij een sen score van 100 is er het meeste stress aanwezig. Hoe lager de score, hoe beter.
  De groene kleurzone geeft aan dat er weinig of geen stress aanwezig is. De gele kleurzone duidt op een geringe stressvolle conditie en als de score in het rode vlak uitkomt is er sprake van serieuze stress.
 9. Arteriële gezondheidsanalyse
  Het verouderingsniveau van het bloedvat wordt geclassificeerd door een Type 1 tot Type 7. Type 1 betekent de beste bloedcirculatie, terwijl Type 7 de slechtste bloedcirculatie betekent.
  Er wordt gekeken of er sprake is van:
  Excentrische vernauwing (Cardiac Output): het pompende vermogen van de linker hartkamer naar de aorta wordt beperkt door een vernauwing.
  Arteriële elasticiteit: De elasticiteit van de bloedvaten wanneer het bloed er in een golfbeweging vanuit de linker hartkamer doorheen stroomt.
  Resterend bloedvolume: De hoeveelheid bloed dat in de vaten achterblijft, doordat het bloed minder goed rondgepompt wordt.
 10. De arteriële gezondheid
  Deze waarde geeft de gezondheid van de slagaders aan.
  Groene kleurzone: niveau 1 & 2, gele kleurzone: niveau 3 en rode kleurzone: niveau 4-7
 11. Algemeen resultaat
  Tot slot wordt het algemene resultaat van de meting weergegeven, zowel van de conditie van de bloedvaten als het stressniveau.

Voordelen voor (huis)artsen en therapeuten

Met de SmartPulse kun je je patiënten/ cliënten snel en eenvoudig testen, waarna je leefregels meegeeft over de juiste voeding, ontspanning, rust, ademhaling, enz. Na 8-12 weken herhaal je de test om te zien of er verbeteringen zijn. Hierdoor kun je de behandeling aanpassen en het stimuleert je patiënt/ cliënt om door te gaan met de nieuwe levensstijl.

Enkele voordelen van de SmartPulse:

 • Testresultaten kunnen onmiddellijk na de test worden afgedrukt. Geen wachttijd!
 • Resultaten worden opgeslagen om de klantgeschiedenis te volgen
 • De SmartPulse wordt automatisch opgeladen wanneer deze aangesloten is op een pc
 • ANS (Autonomic Nervous System) -functietest
 • Meting van kleine veranderingen in de hartslag (HRV)
 • Meting van drukverandering in het bloedvat
 • Het monitoren van de resultaten van het voorgestelde gezondheidsprogramma

Neem tel. contact met ons op voor vragen en aanvullende informatie : 06 - 14 59 77 58 Anja Bokenkamp